V Roudnici zavládne masopustní veselí

Koncem února zavládne v Roudnici již tradičně masopustní veselí. Letošní, již osmý, Masopust se však ponese i ve znamení 850. výročí první písemné zmínky o Roudnici nad Labem. Neváhejte a již v úterý 28. února se připojte k jednomu z největších masopustních průvodů regionu.

Na letošním Masopustu se opět podílí celá řada organizací a dobrovolníků, mezi které patří především Centrum Hláska, Husitská a Římskokatolická farnost, DDM Trend, KZM, ZUŠ, Atelier VÝTVARKA a v neposlední řadě i MěÚ Roudnice nad Labem.

„Jsme hrdí na to, že roudnický masopust je čistě záležitostí místních obyvatel a že se k nám, k organizátorům, přidává stále více roudnických nadšenců, kteří jsou ochotní vyrobit si vlastní maškaru a připojit se k jednomu z největších masopustních průvodů v severních Čechách,“ sdělila za organizátory akce Lenka Selčanová.

V minulých letech se maškary scházely na Husově náměstí a poté pokračovaly na Karlovo, kde se pokoušely dobýt radnici a získat tak vládu nad celým městem. Ani letos nebudou ochuzeny a to nejen o tuto kratochvíli.

„Pokaždé se snažíme vymyslet něco nového, zdokonalit to, co zdokonalit jde a nejinak tomu bude i v tomto roce. Osmý ročník masopustu se ponese ve znamení 850. výročí první písemné zmínky o Roudnici v českých písemných pramenech. Masopustní veselici díky tomu navštíví zástupci české šlechty, římskokatolické i husitské církve a mnoho dalších významných osobností spjatých s historií našeho města. Roudničtí občané si dále budou moci demokraticky zvolit, zda chtějí, aby vládu nad městem převzala šlechta, katolická či kališnická církev nebo někdo úplně jiný. Těšit se můžete na zabijačkovou kuchyni, klaunská vystoupení i masopustní muziku,“ dodala Selčanová.

Ti, kteří masopustní masku nemají a nechtějí ji vyrábět sami, si ji mohou v průběhu února vytvořit v rámci činnosti pořádajících organizací. Další možností je přijít přímo v den masopustu do roudnické knihovny, kde jim bude od ve 13:30 hod. namalována přímo na obličej. Poslední záchranou může být i masopustní škraboška, kterou bude možné zakoupit na začátku masopustního průvodu přímo na Husově náměstí.

 

A co udělat, pokud se rozhodnete Masopustu zúčastnit? To vám prozradí organizátoři akce:

PRVNÍ, CO MUSÍTE UDĚLAT, je rozhodnout se, zda budete masopustnímu řádění pouze přihlížet nebo zda se na začátku přidáte do některé z následujících skupin. (Volební mávátka a vlaječky s volebními hesly obdržíte v průvodu zcela ZDARMA!!)

 

Skupina sympatizující s kališníky (tedy ti, co mají rádi víno):

15:00 – 15:45 sraz masek v Centru Hláska na Husově náměstí (vedle KD Říp). Kdo nestihne do určeného času dorazit, bude automaticky prohlášen za podporovatele křižáků.

 

Skupina sympatizující s křižáky (tedy abstinenti a ti, co mají rádi něco ostřejšího)

15:45 – 16:00 sraz na Husově náměstí před KD Říp.

 

16:00 – Husovo náměstí – začíná boj o vládu nad městem dobýváním husitské fary křižáky, poté vyráží masopustní průvod na radnici Nerudovou zkratkou do Riegrovy ulice.

 

16:30 – Masopustní zastavení v Riegrově ulici u radnice, průvod se pokusí dobýt radnici, následně se vydá Řipskou ulicí na Karlovo náměstí.

 

16:45 – Karlovo náměstí –  boj o vládu nad městem vrcholí demokratickým!! volebním mítinkem na Karlově náměstí. Každá maškara obdrží masopustní koláček. Pro větší hladovce a nemaskované přihlížející bude připravena polní zabijačková kuchyně pana Doležálka, koblihy a perníčky. O zábavu kolemjdoucích se postará klaun Hubert a další maskovaní nadšenci. K tanci a poslechu bude hrát kapela Bonus.

Jan Vancl, tiskový mluvčí 

 

Red

Red