Unikátní trojvýstava koček v Litoměřicích

 

Tak to tu ještě nebylo. Už jsme viděli leccos, ale takovou výstavu tedy ještě ne. V Litoměřicích se 15.12. udála výstava „3 v 1“: tři mezinárodní kočičí výstavy spojené do jednoho dne a jednoho místa, všechny pod záštitou senátora Hassan Meziana. Vystavovatelé tak měli možnost získat tři certifikáty a soutěžit ve třech Best in Show. Kdo chová psy, tak ví, že podobný koncept dvou certifikátů lze na českých výstavách občas vidět. Psí výstavy jsou však v takovém případě vždy vícedenní. Jen naprostý kamikadze by se pustil do TROJVÝSTAVY v jeden den, a přesně to v Litoměřicích udělali. A udělali dobře! Obrovský risk se proměnil v jednu z nejúžasnějších výstav, kterou kdy vystavovatelé v ČR zažili.

Celá akce začala pěkně zostra. Ráno v den výstavy zalila celou naši zemi ledovka a vystavovatelé se tak museli na litoměřické výstaviště doklouzat s nasazením vlastního života. Mnoho lidí a koček přijelo ze zahraničí, hlavně z Polska a Slovenska, ale také například z Finska a Dánska. Všichni dorazili v pořádku, někdy i s malými pohmožděninami od pádů při cestě do auta. Ono se s plnýma rukama věcí na výstavu padá celkem snadno. Dopoledne začal opravdový masakr: rozjelo se posuzování všech plemen u všech osmnácti posuzovatelských stolů. Vystavovatele, z nichž mnozí měli přihlášeny i tři kočky na tři výstavy (tj. devět posouzení v jeden den!), čekal maraton přebíhání mezi posuzovateli a opravdový jazykový babylon. Však byli posuzovatelé z osmi různých zemí. Dalo by se čekat, že atmosféra bude v takové situaci napjatá a výbušná, ale bylo to úplně naopak. Všichni na výstavě byli uvolnění a opravdu si i přes náročnost celý den moc užívali. Posuzovatelé byli trpěliví a měli pochopení pro občasné průtahy a zdržení. Nezvykle klidné byly také kočky. Každý, kdo jezdí na kočičí výstavy, zná magické slovo „DVEŘÉÉÉ!“, které se rozléhá po výstavní hale. Znamená to, že utekla kočka a je nutné zavřít všechny vchody a východy, aby se kočka nevydala na útěk přes město. V Litoměřicích se i přes velmi náročné posuzování nic takového nestalo a kočičky si užívaly výstavní pohodu.

V závěru byly ty nejkrásnější kočky oceněny poháry, kokardami a dalšími dary. Cenu senátora Hassan Meziana získalo krásné bengálské kotě Anabel Bazybengals Petry Baslové z Jílového u Děčína.

Všichni odjížděli s úsměvem na rtech a pocitem úžasně stráveného výstavního dne. Přestože psychicky i fyzicky vyčerpaní organizátoři ze ZO Roudnice, ZO Praha 4/17 a ZO Freya Cat nechtějí o dalším ročníku ještě nic slyšet, doufáme, že se na trojvýstavu v Litoměřicích můžeme příští rok opět těšit!

Red

Red