Lovosické kuchaĝky získaly jako první v kraji certifikát Zdravá školní jídelna

Lovosické kuchařky získaly jako první v kraji certifikát Zdravá školní jídelna Lovosická školní jídelna získala jako první v kraji certifikát Zdravá školní jídelna, který udílí Státní zdravotní ústav za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Do projektu se jídelna přihlásila již v červnu 2015. Pro získání certifikátu musela splnit deset kritérií zdravé školní jídelny. Paní kuchař- ky změnily celý jídelníček podle nutričních doporučení ministerstva. Především bylo nutné vhodně doplnit spotřební koš stanovený vyhláškou ministerstva školství a zásadně změnit potraviny, ze kterých se vaĝí. V současnosti v jídelně můžete ochutnat například bulgur, cizrnu, jáhly, pohanku nebo kuskus. Omezilo se používání dochucovadel a instantních dehydrovaných směsí. Jídla jsou vařena z čerstvých surovin, nepoužívají se instantní základy jídel. Nenaleznete zde jídlo, které by obsahovalo jíšku nebo masové konzervy. Jídelna do menu zařazuje sezonní potraviny v závislosti na ročním období. Především ale významně omezila sůl, což bylo podle ředitelky Jany Dreieckerové nejnáročnějším úkolem. „Snažíme se vařit tak, aby si rodi- če byli jistí, že jejich děti dostávají kvalitní a zdravou stravu.

Uspořádali jsme také anketu, ze které vyplývá, že jsou naši strávníci s jídlem spokojení,“ říká Dreieckerová. Zájem o stravování mezi strávníky z řad veřejnosti stoupl. Jídelna v roce 2016 uvařila zhruba o 33 000 jídel více než v pĝedchozím roce. V březnu se CŠJ opět zapojí do projektu Den mezinárodní kuchyně. Letos to bude 16. bĝezna, kdy budou moci strávníci ochutnat norskou kuchyni. Na menu bude hejk s bylinkovou krustou, omáč- kou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem, polévka ze zeleného hrášku se šunkou a krutony, salát z červené řepy s jablky a vlašskými ořechy a krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou. Oběd si můžete zakoupit i bez objednání až do spotřebování všech porcí navařených na daný den. Stojí 66 korun. Jídelna vydává obědy i do jídlonosičů. Informace o lovosické centrální školní jídelně naleznete také na www.jidelna.net. Recept na tuňáka s bulgurem podle jídelny naleznete na straně 7. Dobrou chuť!

CŠJ Lovosice

Red

Red